Ledighet och en dubbel lerinpackning
Opus fick vara ledig pga tidsbrist. Lerinpackningen från igår eftermiddag satt fortfarande kvar men jag tänkte att rullning förmodligen stod på schemat idag också så han fick göra en lager på lagerinpackning idag.
Mycket riktigt. Efter morgonkontrollen i hagen gnodde han in sig mycket grundligt. Endast halva nosryggen och nedåt är gul...
Hans originalmatte var på besök igår. Han firade med att nafsa efter henne och försöka gå förbi henne när hon hämtade honom i hagen....hupp. Jag blev förvånad över hur milt hon behandlade honom för tilltagen...hon brukar annars vara mycket sträng.
Bravo pluppstatus ska aldrig förringas! Tänk dom som inte mockar själva åt sina hästar...då får man ju ingen koll alls! Det är så viktigt att ha koll på både vad som går in och vad som går ut när man fixar med foderstater både för hästar och människor!
Lerinpackningarna måste var något väldigt viktigt för våra djur eftersom det ingår som ett så starkt inslag i deras vardag ;-) och därmed också i våran vardag.
Vår Brunis älskar att vara utan täcke och har lerspa i hagen.
Nä den ska absolut inte förringas. Men nu vet jag inte vad jag ska göra. Frej blir lösare och lösare och nu har jag ju inte ändrat något =(
Kanske ska minska på olja och lägga tillbaka betfor? Han blev iofs. dålig av halmen. Det blev han förra året också. Men de MÅSTE ju faktiskt pilla i sig halmen.
Betfor är laxerande, morötter är laxerande (därför rekommenderas aldrig mer än 1kg/dag stor häst)
Våra hästar får betfor i morgonfodret just för att motverka eventuell lerkolik i allt petande i hagen. 5dl torrsubstans och mycket vatten.
Jag har märkt att jag när jag sprutat oljan ovanpå maten utan att blanda och gegga runt i den så verkar den ha litet laxernade effekt men när jag blandat in den ordetnligt så är det inte samma effekt. Borde inte göra så mkt skillnad men jag tror att det blir med koncentrerat i vissa tuggor därmed också i partier då det passerar genom mag/ tarmkanalen.
Nu på våren är det inte lätt att hålla koll på fodret, växlingar håller jag mig undan ifrån pga hästarna stoppar i sig allt möjligt i hagen. Träden mår dåligt pga avskalning och duger så småningom inte till annat än svanskliande.
Som sagt, hur i hela världen räknar man ut foderstat på bark, jord, gräsrötter, pinnar, halrutett torrt fjolårsgräs, mossa etc?
Nu får de bara olja och Fibergi som energi. Morötterna är slut. Kanske ska testa att gojsa runt oljan ordentligt då. Jag tycker det verkar vara lite varannangångslöst dessutom...svårt att reda ut.
Bark och jord räknas definitivt som mineraler ;-) Det behovet sägs det ju att de reglerar själva om de har fri tillgång.
Fjolårsgräs och mossa = bukfylla, bra mättnadskänsla, fri tillgång kan aldrig vara skadligt.....mätt är ju ett trevligt tillstånd.
Pinnar = tandpetare alt. hjälper till att kara ner mossan genom matsmältningssystemet på ett tillfredställande sätt.