Tre hål i benet

Då var det Frejs tur att få sår i sommarvärmen. Mina hästar brukar aldrig ha sår. Inte ens små, små sår. Märkligt. Jag hittar ingenting i hagen som man kan skada sig på. Frej har tre sår ovanför varandra på höger bakben. Ett djupt vid kronan, ett på kotlenden och ett lite högre upp på benet.

Vi hoppar över ridningen och går på spa och frisersalong istället. Manen har snart återfått sitt normala utseende efter de misslyckade utsvävningarna med att försöka spara till lång man.

Sockersöta Frej!

Fjordhäst SM 2006

Fjordhäst SM 2006


Äntligen har vi gjort vad alla fjordhästägare suktar efter. Den 22 juli besökte vi Fjordhäst SM 2006 – en orgie i gula hästar. Underbart. Evenemanget pågick mellan den 21-23 juli men eftersom svärmor lockade med grillfest så siktade vi in oss på det mest väsentliga. Bruksridning och brukskörning såklart.

 

Som vanligt i hästsammanhang krävdes lite detektivarbete för att luska ut vart vi egentligen skulle. På lappen jag skrivit ut från Internet stod det att tävlingen skulle gå av stapeln i Östergyllen i Linköping. Östergyllen visade sig senare ligga i Borås. Natten på en campingplats i Linköping kändes för ett ögonblick som en felinvestering i både tid och pengar. Tack till den sommarjobbande personalen på campingplatsen som tog sig tid att reda ut om min satsning på jakt efter inspiration denna gång skulle gå käpprätt åt…

Efter lite klurande och sökande på andra webbplatser och vetskapen om att NM i Fälttävlan hade gått i Valla i Linköping i fjol så lotsade han oss helt rätt. Det var en redig sork det.

 Valla i Linköping


Den första häst som mötte oss i Valla var en högrest skimmel. Nedrans. Var är alla bedårande honungsfärgade hårfagra hingstar? Något vilsna parkerade vi bilen. Se där! En gul häst som trimmar gräsytorna på parkeringen. Av putsen att döma var inte denna häst en gårdshäst av fjordhästtyp. Husse hoppar kvickt ur bilen och förhör hästens ägare. Jodå, det är här Fjordhäst SM,  (före detta Fjord Riks) pågår. Nöjda och glada packar vi ut filten och våra nyinköpta koppar kaffe med tillhörande munk och beger oss mot tävlingsplatsen. Vi passerar stallet och kastar en blick in genom portarna för att mötas av ett oräkneligt antal kastanjebruna ögon som vippar med sina långa ögonfransar. Fjordhästhjärtat spritter till. Ja, jag är rasist. Trodde inte det först men det är nog så ändå. Jag har förnekat det länge men nu får jag väl krypa till korset.

Tävlingsplatsen


Vi slår oss ned precis utanför funktionskontrollen. Måste lära mig hur det går till. Domaren verkar hård. Hon verkar inte missa en enda rörelse hos kuskar eller hästar. Hon tittar till och med under fötterna på dem. Hästarna alltså. Eftersom många gjorde helt olika vid anspänning hade det varit oerhört intressant om det hade funnits en speaker som kunde tala om poängsättningen eller i alla fall en poängtavla så att man själv kunde lägga ihop ett och ett. Alla domare verkar ju döma efter eget huvud så för en färsking som mig känns det ju oerhört frustrerande att inte veta vad det är man ska lära in.

Funktionskontroll 


De flesta hästar, kuskar och medhjälpare var välklädda. Det var roligt att se. Det höjer statusen lite och ser inte så hafsigt och slafsigt ut.

Hästen Ritus Titus hade ett fantastiskt fint pannband i de norska färgerna. Ett sådant står nu på Frejs önskelista. Det skulle bli jättefint till hans vackra Tärnsjösele. Nu återstår bara frågan om detta var hemgjort eller om det finns att köpa. Klart mindre besvärligt att köpa.

 

Något jag reagerade på eftersom jag är yrkesskadad var att många bar ganska stora reklamtryck på sina kläder. Vad jag vet står det ingenting i JUFs regler att man inte får bära reklam. Det är ju ett ypperligt tillfälle att dra in pengar till de klubbar som håller på med bruksgrenarna. Mer pengar gör ju att man både kan ordna roliga tränare, träningstillfällen och bygga skojiga hinder till tävlingarna.

Ridekipagen red alla i traditionella engelska sadlar vad jag kunde se. Svansarna var uppbundna i fantasifulla kreationer för att inte vifta ner golfbollarna från pinnarna i slalomen. Till min glädje var många lindade med isolerband så Faxe behöver inte skämmas för att hans matte surrade hans vackra svans med tejp när vi red bruksridningen i maj i år.


Reklam

Bruksbanan


Bruksbanan var svår. Mycket svårare än SM i bruks som JUF anordnade. Jösses. Inte många av våra gotländska ekipage hade haft en suck. Faktiskt. Trist och säga men det är faktiskt sant. Vi tränar för lite. Det var riktigt duktiga hästar och hästfolk som bjöd på kunskap i olika grad. Vissa visade stor skicklighet som kuskar och ryttare. Andra gav kunskap om vad tålamod och samspel mellan människa och häst innebär och framför allt hur mycket det betyder att hålla tävlingsnerverna i schack. Sedan syntes det lång väg vilka hästar som verkligen tyckte att detta var livet. De riktigt strålade. Kul att se.


Flytta föremål 


Evenemanget som sådant finns det inte mycket att klaga på. Oerhört välorganiserat. I alla fall innan lunch. Banan var snygg och prydlig och byggd som ett U så att publiken kunde stå i mitten och se alla hinder perfekt. Smart. Längs avspärrningen hade man satt upp skyltar som beskrev de hinder som man såg från just den platsen. Som om inte detta var nog så hade man en speaker som presenterade ekipagen, hur gamla de var, och hur erfarna de var, uppfödare, ägare och lite om kusken/ryttaren osv. Fanns det tid så kommenterade denne även hindren. Riktigt, riktigt underhållande. Lägger man upp en tävling så här blir ju bruksgrenarna en riktig publiksport. Hela publiken var engagerade i bruks denna lördag. Svenskarna dominerade av naturliga skäl men det var kul att se att nyfikna besökare från både Danmark, Norge och faktiskt Frankrike.


Ekipagen


De flesta hästarna både reds och kördes. Det var roligt att se skillnaden. Det var precis som det är här hemma med Frej. Körning, det är arbete. Då uppför man sig, är lyhörd och försiktig och förflyttar sig ett steg i taget. Hästarna som var med nu var mycket allvarliga under körningen. Det var viktigt det här, det förstod de mycket väl. När selen byttes mot sadel var det annat ljud i skällan. Då blev det lite mer fart och fläkt så att säga. I alla fall hos de typiska körhästarna. Min tanke kring det är nog att när en körhäst rids hemma är det ofta under lite uppsluppen stämning. Kanske rider man barbacka ner till havet och tjoar och härjar. Ska körhästen lyckas i bruksridningen också krävs att man är precis lika konsekvent och målmedveten med ridträningen som med körträningen.


Cheen Femtio 


Hingsten Cheen Femtio 207 gjorde entré genom att köra ner en av vagnarna från stallet. När han kom i frisk trav riktigt dånade det i marken. Jag blev sittandes med min munk nypt mellan tumme och pekfinger, aningens för hårt, och bara njöt av att se denna vackra hingst.

Ritus Titus 217 var nästa Hingst att lämna spår i minnet. Han och kusken såg mycket samspelta ut och kommer säkert att komma långt. Själv tyckte jag att körningen såg fantastiskt bra ut hela vägen och så plötsligt står hästen bara tvärstill vid vattenhindret. Utan huvudlag. De hade tappat huvudlaget mitt under körningen men väluppfostrad som han var stannade han och inväntade nya direktiv.

Sen var det då Daler 180. Vilken kille. En sån skulle man ha. Gick jättefint under körningen men missade vid halterna. Halterna var placerade på en välvd bro och i regnet som var under morgonen blev träet snorhalt. Jag tror att det var ett av ekipagen som fick lite orättvis bedömning på grund av vädret.

Torps Gusten 197. Vad ska man säga? Den här hästen har man jobbat bra med. En riktigt duktig allroundhäst. Häst, kusk och medhjälpare ser totalt coola ut på utsidan men jag tror att det brinner under ytan på dem alla tre. Vilket team. Wow! Bara under deras körning fick jag lika mycket inspiration som under hela resten av dagen.

Torps Gusten

Jag måste bara nämna Faxes motståndare på SM i maj. Dollar. Dollar med den enorma pannluggen. Han och hans husse såg ut att ha precis lika kul denna gång. Körningen gick som smort och slutade på en fjärdeplats i SM-klassen i brukskörning. I ridningen tyckte Dollar att lastbryggan var lika onödig som tidigare, men husse lyckades balansera sig av med armar och ben i behåll.


Gunnar och Dollar

Full rulle och lata timmar i skuggan


Vid lunch var det dags för kadrilj med schlagertema. När jag hämtat mig från rysningsattacken som kom ungefär samtidigt som utsmyckade hästar gör entré i full galopp till Roger Pontares ” Vindarna viskar mitt namn” var det dags att plocka fram kameran och ta en liten filmsnutt på monsterhästarna som red till Lordis ” Hard Rock Hallaluja”. Eftersom jag numera verkar vara totalt imbecill när det gäller teknisk utrustning så blev det bara små, små bilder av kadriljen på mycket långt håll.

 

Nu börjar solen bli så stekande att det är dags att lägga sig en stund på filten i skuggan och äta lättsaltade chips av utvalda potatisar och dricka några liter vatten. Jag kikade med ett öga på dressyren som reds vid banorna intill och kände glädje över att jag låg på en filt och de satt på hästryggen iförda stövlar och mörka kavajer. När bruksgrenarna kom igång igen på eftermiddagen visade det sig att dryssyren helt tagit över speakersystemet. Lite halvhjärtat försökte vi följa ekipagen utan ledsagning. Det visade sig vara för svårt för utmattade semesterfirare i värmeböljan så vi förberedde operation uppletande av badsjö istället. Innan vi styrde mot bilen så tog vi en sväng i marknadsstånden samt fotade den poängställning som hade hunnit bli publicerad.

 

Hur som helst. Dessa sju timmar av frotterande bland fjordhästägare gjorde gott. Vilket trevligt folk. Inga besservissrar. Bara en massa ödmjukt folk som brinner för det de håller på med och framför allt en massa vackra fjordingar i tävlingskondition. Vackert att se.


Filippa 


Nu återstår att se vad Faxe, Frej och Opus tycker om mattes nya idéer.


Inget gott som inte har något som gör ont med sig

Äntligen hemma efter semester. Faxe är liksom sina vänner något hungrig eftersom allt har torkat och dött efter en hel månad utan regn. Jag började med att muta fjordhästmagen med hö innan stora putsningen med manklippning tog vid. Faxe verkade nöjd med behandlingen. Jag bestämde mig för att rida en halvtimme på ridbanan. På med westernsadeln och Faxes bett.
Faxe gick som en klocka. Vi gjorde mycket tempoväxlingar och riktningändringar och bytte rörelser ofta. Han var riktigt på alerten. Kul.

Efter 20-25 minuter blev han livrädd för en fågel som kom flaxandes i skymningen. Därefter började han pipa efter de andra hästarna. Antar att han började bli trött då. Testade att göra högeröppna med lite rakare hals. Det tog tvärstopp. Han började backa. Han har kanske fuskat sig fram hela tiden? Nu kändes det som om han hade jättejobbigt att få in höger bak under magen. Jag kanske har kommit på något?
De sista minuterna fick han gå i lång låg form på serpentinspår och sedan gick vi in.

Jag släppte ut de andra hästarna men tyckte att Faxe kunde stå inne och torka lite och passa på att äta hö i lugn och ro ifred för de andra. Faxe blev helt hysterisk över att bli lämnad (?). Jag fattade ingenting, det har ju aldrig varit några problem innan. Jag gick in och kliade honom på manken för att lugna honom. När jag gick ut ur spiltan igen med handen längs hans rygg och rumpa som alltid för att han inte ska bli skrämd över var jag är slår det bara slint. Precis som ibland vid lastningen när han bara kastar sig bakåt. Han kastar sig rakt bakåt över mig och trycker in mig i ett hörn. I rycket får han med sig en planka och en vattenhink full med vatten. Jag hukar för plankan och får den redan trasiga höften intryckt i väggen. Faxe gör ett jämfotahopp över stallgången med bakovsavstamp i min fot. Aaaaaj!

Det var bara att lägga till ytterligare skador till de som jag åsamkat mig under semestern när jag föll ner från ett litet berg rakt ner i svärmors trädgårdsdamm med spetsiga stenar. Värst av allt var förstås att själen fick sig en törn. Min lilla Faxe har aldrig kastat sig över mig tidigare. Han har ju alltid varit mer eller mindre kaxig men inte såhär. Nu blir det operation ledarskapsträning på schemat. Han har visst fallit tillbaka i gamla gängor igen.

Trist på en annars trevlig ritt.

Guusjes Fanclub

Jag är såld. Varje gång ridkonstens väg känns ofarbar ska jag klicka mig in här och njuta...

http://www.xs4all.nl/~dirkadel/guusjesfanclub/menueng.html


Jolanda


50 års jubileum

holland2
Den här bilden från holländska fjordhästföreningens 50 årsjubileum
i augusti 2005 får ens fjordhästhjärta att klappa lite extra!



holland1
Se vilka ambitiösa pållar!

Tropisk hetta

Tog en sväng ner mot Friggars med Faxe kl. 7.45. Marie och Pigalle följde med. Pigalle och Faxe snubblade ikapp...på asfalten....hmmm. Han verkade pigg och glad men besvärades av alla kryp. Red i Opus westernsadel och tränsbett. Sadeln verkar ligga bra på Faxe också. Ska kanske sälja den bomlösa ändå.
Lät Faxe gå med långa tyglar stora delar av ritten men det var hemskt snubbligt.

Mjukis den 10 juli

Något har hänt med körhästen Frej. Tidigare har han bara varit negativt inställd till dressyrarbete. Nu står han och blinkar med sina stora bruna ögon och ser sådär glad ut som bara Frej kan när han förstår att vi ska rida på ridbanan. Vi har skalat av allt onödig utrustning och lägger tiden på att bygga små konbanor och bomkombinationer istället. Det tycker Frej är kul.

Idag har vi gjort sidvärtsrörelser åt båda hållen. För att vara Frej är det ett enormt framsteg med hans bastanta och stela kropp som går och knäpper hela tiden. Frej fattade på första försöket och blev mycket glad när han insåg att han fick en morot för besväret. Vi gjorde serpentiner runt koner och flyttade in bakdelen på kortsidan. Kvällens ridpass blev kort, men han var så duktig så det fick räcka för idag.

Ögat ser bättre ut men nu har han istället flera svullnader i ansiktet efter bett och en stor knöl under magen.

Stöddig

      Kampffjord3


Idag har Opus en stöddig dag. Han har råkat ut för något i hagen. Han har slagit ut en flisa ur ena framhoven och har en dm-lång reva på insidan av höger bak. Jag gick en sväng i hagen för att kolla att ingen hade bråkat med staketet eller om de hittat något i marken när de bökat runt. Nix. Ingenting. Han har förmodligen bara blivit skarpt tillrättavisad av Frej. Frej gillar inte när man är stöddig. Han vill ha det lugnt och harmoniskt i sin flock. Jag borde kanske lära mig av Frej tänkte jag och plötsligt "AJ, som..." Opus bet mig i handen. Vad nu? Det har han ju inte gjort sen han kom hit. Ett rapp över mulen fick honom att se lite moloken ut. Jag tror att han ångrade sig.

Det var ju en bra start på ett ridpass. Handgemäng. Men man skola icke bita sin matte. Faktiskt. På med sadel och hackamore. Har ridit med hackamore tre ggr nu. Det har funkat bra förutom att han har frustat och frustat och frustat. Funderar på om han får dåligt med luft och flyttar upp det en bit på nosen. Opus har ju så litet huvud och liten mule att det är svårt att passa till utrustningen.

Opus var PIGG! Han verkade inte ha det minsta ont av sina blessyrer. Vi tränade volter och öppna. Slutan gick åt skogen, han fattade det som galopp hela tiden. Tänkte att eftersom han var så pigg så borde jag passa på att träna galoppfattningar och samla galoppen och rida förvänd galopp. Det fixade han klockrent...men TUNGT. Det ville gärna hänga i hacket. För högt upp alltså...Jag drev och drev och drev och tillslut gjorde han några rakt uppåt skutt.

Försökte mig på några pyttetramp men han var för ivrig idag.

Gick in hyfsat nöjd och ganska störd av bromsar, mygg, flugor och annat elände. Jag är nog den enda som längtar tills det blir kallt...alltså 33 grader i skuggan är inte kul. Det går ju inte att rida förrän kl. 22.00 på kvällarna.

Stel och mjuk, stel och mjuk

Jag fattar ingenting. Idag red jag med den bomlösa sadeln igen. Jag har inte använt den på ett tag eftersom den halkade omkring i galoppen i våras. Jag tyckte att hans manke var så markerad nu så jag blev misstänksam mot den andra sadeln och tänkte att den kanske trycker där så att han inte kan få några muskler. Åååh, dessa sadlar.
Nåja, bomlöst och bett var utstyrseln för dagen. Vi började med att göra volter i varje hörn på ridbanan med bara viktenför att verkligen utesluta att han stretar med munnen. Vi utökade med att göra större volter på båda kortsidorna med två halter i varje volt. Halt för vikten fungerade inte alls. Tog lätt i tygeln och från att ha haft en pinne till hals hade vi nu en stel pinne. Försökte mig på att böja honom och vips sticker ytterbogen ut och så snubblar vi. Försökte få honom att hjälpligt gå kvar på tygeln utan att börja hänga. Så fort han började hänga så skänklade jag på och så fick jag ett visp med svansen till svar.
Traven var alltjämt katastrof. Spjärn i tygeln och tippar som en fura i volterna. Försökte driva på för att få honom att mjukna med ökat tempo som resultat. Det är verkligen inte roligt när man har haft en kompakt liten go-kart-häst tidigare. Jag känner mig värdelös.

Skritt i fyrklöverform. Släppte efter på tygeln och red med vikten igen. Lite halvengagerat. Faxe mjuknade lite. Trav. Samma visa igen. Blev sur och red sepentiner på gammalt hederligt ridskolevis. Stopp fram och massor av skänkel. Resultat - skitsur häst. Lättade i handen och red 90 graders vinklar hit och dit över ridbanan. Sådär ja. Mjukt och fint. Försökte samla lite. Kaspjojink. Så var vi där igen. Nosen fram.

Volt, tippandes och sladdandes. Skritt. Hitta formen och va (?) vänsterslutan fungerar i skritt....hur kan det vara? Det är ju fantastiskt. Test av högersluta. Lite mer trilskt. Tragglar vidare och funderar på om han är ärlig eller om han lurar mig. Fungerar det i trav också så borde vi ju göra rätt. Hupp! Det var lite värre ja!

Någonting att träna på nästa gång! Han förstår ju i alla fall att gå med rumpan där han ska! Det är ju otroligt mycket bättre än för två månader sedan! Men varför är han mjuk, hård, mjuk, hård, mjuk, hård?

Hopplösa flugor

Stackars Frej. Nu har de förbannade flugorna ätit ett stort hål i ögonvrån på vänster öga - IGEN. Jag blir galen, vet snart inte vad jag ska göra åt dessa eländiga kryp.
Det hade ju varit en baggis om man hade en häst som inte var så bestämd över hur saker och ting ska gå till här i världen. Flugpannband fungerar inte. De plockas raskt av. Flughuva fungerar inte. Åker av inom en kvart. Har provat flugpannband i plast. Dessa gnuggas mot ett träd tills fästena ger upp. Flugpannband i tyg och kardborre. Bort med det. Flugpannband i tyg fastsytt i grimman. Av med hela grimman, skrubbas mot marken tills den glider av. Spänd grimma som inte går att kasa av. Variga skavsår. Två olika sorters flughuvor. Av med dem bara. Bort, bort!
Numera bär Frej en pannlugg som börjar ganska långt ner bakom öronen för att dryga ut den lilla pannlugg som han är utrustad med. Meningen var att han skulle få några extra strån att vifta med när han nu inte vill ha några töntiga flugtillbehör på sig. Inte så snyggt men man ser i alla fall på luggtåten som sticker ut på sidan vem av hästarna som kommer i hagen.

Idag fick han stå i stallet någorlunda fri från flugor och fick såret rengjort och insmort. Naturligtvis passade han på att göra det gamla beprövade tricket att slita sig loss från panikhaken i spiltan och äta upp morotsslantarna som låg i stallfönstret i väntan på att han skulle träna på sin bugning. Ja, vi struntade i träningen idag. Det är ändå flugigt och varmt och besvärligt att gå in efter fler morötter...

Den stora dagen

Mja, så var det den stora dagen som vi alla våndats för på vårt sätt. Det är första gången jag deltar i en tävling utan att själv vara arrangör. Bara det är ju en upplevelse. Med endast ansvar för mig själv och hästen är ju det här riktigt, riktigt roligt.

Faxe och jag har kommit överens om att han bestämmer och jag sitter bara på. Det är ju onödigt att visa den tråkiga sidan av oss båda när det är publik i närheten.
Viss press om dock av flyktig karaktär är att en mycket Vacker häst av samma ras i bekantskapskretsen placerat sig så bra som på 4:e plats. Nåja, vi har i alla fall tagit oss hit. Något klyschigt men ändå så är det ju kul att rida ett SM med en sån häst som har en sån bakgrund som Faxe har.
Av bortförklaringarna att döma är det ju redan konstaterat att vi inte gjorde någon strålande debut. Men däremot fick vi blodad tand så att det räcker och blir över. Det blir garanterat mer adrenalin i årets DM. Det var ju superkul att tävla på bortaplan!

Jag är så fantastiskt nöjd över Faxes prestation. Att rida honom i en tjock folkmassa, bland bilar och transporter, bland alla slags hästar, bland en massa supernervösa ryttare och kuskar hade jag inte ens drömt om. Tänk vad han kan! När han vill...

På bilderna ses först hans paradnummer "halt i uppförslut". Detta gjorde han klockrent. Stod som en stenstod och väntade på ytterligare kommandon. Bild nummer två har förevigat ödeshidret som kraschade (100 poäng och U) planerna för vidare placering. "Vattenhindret" såg tydligen alltför preparerat ut för att bli godkänt som vadarställe. Detta trots otaliga galopper, sidvärtsrörelser och bakdelsvändningar i vattensamlingar på hemmaplan. Sedan ser vi tydligt hur dåligt det gick med drillningen för att få ihop honom till en kort och kompakt fjordhäst. Faxe i nedförsbacke kan vi kalla den bilden. På sista bilden kan vi se hur i alla fall ryttaren drar en lättnadens suck över att nästan vara i mål. Faxe däremot är mycket medveten om att det ligger en randig pressenning precis där han ska gå.

Den stora dagen

Torsdagen den 4 maj 2006

Faxe ska åka färja för första gången i sitt liv. Hans saker är packade. Hundens saker är packade. Mina saker är packade. Faxe är nytvättad och har fått sin svans lindad i en svart linda som matchar manen och ålen på ryggen. Han behöver inget täcke, det blir nog varmt på båten. Hur många saker har jag glömt? Är hästpasset med? Varför är jag inte det minsta nervös?

Jag har det så fantastiskt bra att en egen hejarklack följer med och dessutom kör Faxe i sin transport! Jag är evinnerligt tacksam. Utan denna hjälp hade det nog blivit tufft.

Våra vänner anländer i god tid. Fortfarande inte nervös. Faxe går på transporten utan problem men av någon anledning som jag fortfarande inte förstår, så ställer sig hunden som alltid lydigt står en bit bort och tittar på vid hästlastning, precis på lemmen bakom Faxes rumpa. Antagligen är jag kanske lite nervös ändå. I panik med vetskapen att Faxe 50% av gångerna han åker transport kastar sig bakåt minst en gång bara för att kolla att det gick denna gång också så skriker jag åt hunden att lytta på sig. Förbannat att hussen inte kan hålla koll på hunden en sån här dag. Faxe skuttar vigt ur transporten.
Nytt försök. Denna gången går det bra.

Nere i hamnen är det kaos. Passagerarpålastningsmojängen är trasig så allt fotfolk bussas ombord. Det tar tid. Det är varmt i bilkön. Faxe börjar bli aningens upprörd. Hunden är varm.

Insikten att det inte går att göra något åt detta heller får mig att slappna av en aning. Väl ombord löser sig allt så smidigt. Personalen på färjan är snälla och omtänksamma och det är inte alls varmt på bildäck. Varje timme fick man gå ner och titta till sina hästar. Hästarna på bildäck verkade mest tycka att man störde när man kom så det gick ingen som helst nöd på dem.

30 april Liten koll

En vecka kvar. Dags att kolla TR. Att man inte missat något. Kolla hur Faxe beter sig i de olika hindren så att man hinner korrigera i tid....om man hinner.

Ja, bakbenet sticker alltjämt ut i vändning i trångt utrymme. Skritt över bommar kan ju bli lite trixigt med Drönar Faxes släpande steg. Halter i uppförs och nedförslut....pas de problème...om det inte finns gnäggande hästar i närheten förstås. Hoppningen är ju läskig. Jag har ingen balans...Faxe hoppar inte om jag inte är i balans och så har de höjt hinderhöjden till 80 cm. Det är ju ingenting...det är det VISST..det är 80 stycken centimetrar ovanpå varandra. Nästan en meter. Hur höga ben har en fjordhäst? Ångest.

Mindre än en månad kvar till SM

Jaha, då var det mindre än en månad kvar då. Har en häst som inte vill bli riden. Strejkar i allt. Vänder och springer till skogs när han ser en grimma. Jahapp. Är det en sån häst man får om man tar sig i kragen och ställer krav? Vad har jag gjort för fel?
Jag som tyckte att det började gå bra....bättre i alla fall. Hur kul är det att matcha sig inför en tävling om hästen inte vill? Det är ju inte enbart för mitt höga nöjes skull som jag tänker visa upp min okunskap inför publik. Det hade ju varit roligt om Faxe ville också. Han gillar ju att spexa. Det är förmodligen den egenskapen som gjorde att vi vann DM i den kondition vi var i då. Ska man prestera i SM räcker inte enbart den egenskapen.

Men, men. Vill han inte så vill han inte. Han är en väldigt bestämd fjordhäst och någonting är inte bra tydligen. Oerhört bra för tävlingsnerverna....att inte känna sig färdig för start.

För att inte totalt tappa fattningen bestämde jag mig för att ändra taktik. Det går inte att göra något åt Faxes humör just nu. Det får helt enkelt bli en del i min egen personliga utveckling. Att acceptera att allt inte är så bra som det skulle kunna vara och dessutom inte bli nervös för det.

Det finns tre scenarion:

1 Faxe går som en klocka och placerar sig någorlunda - inte särskilt troligt i detta tillstånd
2 Faxe är sitt hispiga jag och kommer inte runt banan över huvud taget - beror helt på mig
3 Faxe får bestämma helt själv...nästan. - nervöst men vad tusan, vad gör det då?

Ja, med tiden får vi se hur det blir. Jag känner mig trygg i mitt beslut. Surt men tryggt på något sätt.

Nu får Faxe gå i hagen.

Mmm, min lilla coola häst 14 april

Idag hade jag ont i höfterna. Hade väl inte så hemskt stor lust att rida men tog mig i kragen. Satt upp från fel sida för att se om höften skulle lossna lite. Faxe undrade lite vad jag gjorde. Inte så graciöst…försökte sitta till och hitta något drägligt ridläge. Faxe stod blick stilla. Duktig pålle.

Redan i andra skrittsteget kände jag att han var pigg och glad. Han skrittade på ordentligt utan att gå över i trav. Vi värmde upp med volter, halter och skänkelvikning. Faxe var fantastiskt lyhörd. När vi började travarbetet dröjde det bara några steg innan han höjde ryggen. Oerhört luftig trav tidvis. På långsidan kändes frambenen som skovelhjul men takten var bibehållen. Vi gjorde halt från trav och igångsättningar. Sekundsnabba reaktioner. Jag kom på mig själv att sitta och le flera gånger. Faxe fick massor av beröm och gick ännu bättre. Vi gjorde vår läxa bestående av 90 graders vinklar över medellinjen. Klockrent.


Det kändes så bra att jag provade några galoppfattningar på volt. Den första var superb men sedan slog han sig lös och pinnade iväg. Eftersom det var halt i kramsnön så gjorde vi några ordentliga fattningar på rakt spår istället. Tyvärr blev det vänster galopp i höger varv men det var på direkten så det fick duga för idag. Fel galopp beror kanske på mina höfter.

Det var så himla KUL! Jag ville inte sluta men bestämde mig för att ändå gå in efter en halvtimme för att Faxe var så duktig.

Idag var bakbenen med igen under halsstretchen. Han ser söt ut. Som om han kommer från bastun och sträcker lite på sig. Jag tror att det är det första steget i Natural Trick Training. Men vari ligger det svåra i det? Han gör det ju självmant (?!)


12 april - Jaha, då var det snö igen

Våra voltspår hade snöat över så det var lite snubbligt och sladdigt. Red mycket serpentiner med halt på mitten. Faxe var lite krånglig och stannade inte riktigt där han skulle. Red i 45 minuter. Lite ostrukturerat på grund av underlaget.

Stretchingen fick ett lite abrupt slut eftersom Faxe KLEV på den stackars stallkatten. Stallkatten skrek i högan sky och Faxe blev alldeles förskräckt och stod som en stenstod. Jag var tvungen att kasta mig på Faxe för att han skulle kliva av katten. Stackars, stackars kisse. Den verkade kry senare på kvällen i alla fall även om den var skygg. Jag mutade den med Huskatten Mogis Kit Bits.


Vinter

Mjuk och go 9 april

Mjuk och lurvig

Jobbade med öppnor och försökte oss på slutorna igen. Han fattar inte att han ska fortsätta böjd från volten utan rätar raskt ut sig. Jag petade energiskt med spöt för att få in baken och det blev kanske mest en krampaktig skänkelvikning där vi försökte ställa lite inåt utan att spjonka ut i rakt läge igen. Han flyttade i och för sig villigt in rumpan till slut så det är ju trevligt att det snart går att styra rumpen för sig.


Lyfte självmant bakbenen under hals-stretchen. Sött. Har aldrig sett det förut.


Lite stel i vänster varv, pinnar på 7 april

Mja, trots att jag försökte tänka på att rida klart volterna och hela tiden tänka på vart jag skulle så stack han fram nosen i slutet av VARENDA volt. Jag skänklade lite extra strax innan jag förmodade att han skulle pinna iväg men det resulterade endast i att han sprang iväg. Skänklade jag mer som svar så ökade han igen fast vi gick kvar på volten…pust. Tröttnade på chicken race och övergick till en mer kontrollerad ”90 graderssväng över medellinjen övning”. Den blev inte alls mer kontrollerad. Snarare tvärt om. Faxe vände allt annat än 90 grader. Lite mer, lite mindre.


Drillning 5 april

Framtung men ändå

Roligt att vi har gjort lite framsteg. Faxe verkar mycket nöjd med Maria. Han skulle nog gärna sitta i hennes knä om han fick. Idag lyckades det faktiskt att göra halt genom att släppa ner bäckenet. Faxe förstod och jag kände faktiskt att jag var lite mer rörlig. Jag hade stretchat själv innan ridningen så det kanske är receptet på god ridning? Faxe kontrade med att sticka iväg när jag kom åt honom. När han sticker ska jag driva på mer tills han slappnar av igen.


Läxa

 

Halt – släppa bäckenet

Räta upp mig och titta vart jag ska

Höger tygel får ej fladdra!

Läng traven 

Jobba övergångar skritt till trav på tygeln.

Rid 90 graders vinklar över ridbanan.

Skogslunk med polarna 3 april

Jaha, idag har vi haft en såndär ritt för ickeridande kompisar som känner sig tvingade att ta reda på varför vi är som uppslukade av det här med hästar. Vad är det som är så himla kul kan man fråga sig?
Vi kunde inte ha valt en bättre dag för att glatt låna ut hästarna och själva vandra med hunden. Pulsade i 4 dm djup snö bort till ett gammalt kulturminne som hembygdsföreningen sköter om. Där finns ett litet hus med stråtak som man svettig och dödstrött kan äta nybakta kanelbullar och dricka kaffe i. Hyfsat lycklig kunde jag konstatera att de nyblivna ryttarna var trötta (?), de hade ju bara suttit till häst i skritt genom snön men var ändå nöjda med att skritta hem igen.
I en studie från marken såg jag att Faxe var lite sladdrig i halsen. Han gick mer som en giraff som går och svänger med halsen fram och tillbaka. Nåja, han såg nöjd ut och stod lugnt och stilla när vi fikade.

Kamraterna?
Jo, de var överväldigade och tjatar ideligen om att få komma ut och rida igen. Myyyys, ytterligare människor anslutna till den här sektartade gemenskapen.


28 februari - Fimtajm

Den kära sambon tvingas stå i fönstret och filma vår ritt. Faxe är pigg och glad. Vi fokuserar inte särskilt mycket på formen utan jobbar mer med gas och broms. Jättekul ritt. Faxe var mycket lyhörd och jag orkade sitta rak i ryggen efter hundpromenad, stretching och lite ländryggsträning på bollen.

Vid vändning i trångt utrymme åt höger så går det lugnt och fint hela vägen runt ända till sista steget som Faxe slänger iväg ut åt vänster. Båda två kände sig lätta och glada när vi slutade. Faxe fick stå inne och äta en extra portion mat.

 


Mina observationer från filmen:

 
  • Inte falla fram med överlivet eller föra fram skänkeln vid halt
  • Inte vrida mig inåt i vänster varv
  • Inte föra bak vänster skänkel när jag skänklar
  • Hålla händerna stilla i trav
  • Hålla överlivet still i galopp

Faxe ovillig och trött den 22 februari

Red i 15 minuter på ridbanan. Gjorde serpentiner med halter i snigelfart. Faxe ville inte trava. Fick stå inne och äta ett extra mål mat istället.

Se där! Vadå? Jag kan inte vara hårt mot honom. Han vill ju inte...

Vilohem med alla sorters godsaker

Idag 21 februari har Faxe blivit särbehandlad å det grövsta. De andra två i hagen är mycket upprörda. Alla sorters godsaker har dukats upp åt Faxe som helt avskild från omvärden kunnat stå och äta i godan ro utan att bli bortjagad av giriga kamrater.

Tandkoll den 20 februari

Någonting är fel. En fjordhäst som inte vill äta. Veterinär Stina tillkallas. Gudskelov att hon finns!
För Veterinär Stina är ingenting konstigt krångligt eller besvärligt. Jag kände mig ändå tvungen att lite försynt upplysa henne om Faxes dolda talanger vilka hon raskt avfärdade med en handviftning. Jag har i alla fall varnat tänkte jag...

Faxe ville inte öppna munnen trots nedsövning. Samma procedur som när vi köpte honom alltså. Stina och min underbara sambo bänder munstegen på var sin sida men lyckas bara få upp den två hack. Mer går verkigen inte. Den utsvultne bara vägrar. I ficklampans sken försöker så Veterinär Stina, hennes praktikant och nyfikna jag kika in i den minimala springan mellan tandraderna. Faxe hade matrester längs hela vänster tandrad och en rejäl hake på en av kindtänderna.
Så fort haken var bortraspad så ville han äta trots att han fortfarande var groggy. Han fick stå inne ett par timmar och äta i lugn och ro när han vaknat till. Skrutthäst. Inte konstigt att du har bitit tag i bettet. Stackars, stackars dig och dumma, dumma mig.

Sådär ja, hur ska det nu gå med mitt nya, tuffa, bestämda jag???


Finslipning av diamant

Faxe Drönaren

Efter en hel hösts uteritt i alla väder med träning av diverse skrämselhinder och vattenhinder var det så dags att ta professionell hjälp inför sista uppladdningen inför Faxes stora dag. SM i Bruksridning  i maj 2006.
Den senaste tiden har präglats av en häst som skrittar i knapp styrfart och travar som ett spjut där "spjut" symboliseras av den karaktäristiska hållningen på otränad fjordhäst med mulen utsträckt rakt fram och bakbenen utsträckta rakt bakåt. Alla försök till att försöka få en rund, mjuk och följsam häst resulterade i att Faxe spände nacken och halsen och gasade på ännu mer samt snubblade fram helt okontrollerat med en uppsyn som om han precis har vaknat. Galoppen var en snabbare variant av ovanstående bortsett från att snubblandet i det närmaste upphöde i denna rasande fart.
Inte så galant med andra ord.
Hur gick det till att vinna DM på denna häst? Frågan har flugit genom mitt huvud mer än en gång.

Nåja, den 19 februari var det så dags att se sanningen i vitögat.

Ledordet var "Slut med drönandet". Jag hade varit för snäll. Mjo, det kan kanske stämma. Vi pratar ju faktiskt om min älskade lilla Faxe.

Första lektionen präglades av:
"Rid framåt i både skritt och trav."
"Använd spöet direkt efter mjuk skänkel om han inte behagar bry sig."

"Halt. Faxe ska stanna direkt och inte såsa iväg  tre eller fyra steg. Han får inte hänga i tygeln. Säg till på skarpen att det inte är det som är meningen. Stannar han inte direkt så rygga ett par steg. Räkna ett, två tre –halt för att vara väl förberedd för att stanna." Mja, det kan ju också stämma att det nog är meningen att hästen ska stanna när man ber om det.....

"Ställ hästen, led i riktningen och använd skänkeln väldigt långt fram för att få hästen att flytta framdelen och hålla bakdelen centrerad." Jösses vilken sur häst jag fick. Det tog ett antal varv innan den skäggige fjordingen ansåg sig besegrad. Aj, aj.

"Kräv hård träning 5-10 minuter – paus. 5-10 paus osv." Koll på klockan alltså...

Så var det det här med lydnaden. Någonting har hänt sedan inridningen och dagens datum. "Ska hästen stå stilla lös så ska den stå stilla och inte traska ett par steg." Ja, jo, det är ju sant. Så har det ju varit och så ska det ju fortfarande vara. När gick det snett???

LÄXA:

Var konsekvent och backa till utgångsläget om det blir fel. Gör om.

Var inte så snäll och mesig.

Tvära skänkelvikningar.

Serpentiner i trav med halt på mitten.

Aktivitet i gångarterna.


RSS 2.0