Nya tics

Jag jobbar Blenda först eftersom jag vill ha fräsch ork och pigg knopp så att jag inte skadar mig. Idag var jag dock så evinnerligt trött att det inte blev mer än Blenda. Jag tog in Frej men gick ut med honom igen. Jag orkade verkligen inte. Ont i ryggen och har knappt sovit i natt. Inte läge att ta ut sig fullständigt.

Blenda lyssnade förvånansvärt bra idag. Inga sparkar i stallet bara ett hugg i luften men då fick hon sig en smäll på mulen. Annars har hon varit ovanligt harmonisk. Jordenruntresor med huvudet men de tror jag inte att man blir av med så lätt. Förmodligen ganska inrotat beteende.

Jobbade från marken en stund i början och sedan satt jag upp. Inget sparkande vid uppsittningen. Inget sparkande mot skänklarna heller. Hon lyssnade mycket noga på vad jag bad om.  Jobbade i skritt och trav. Hon är vinglig som tusan men det är ju inte så konstigt.

Däremot har hon börjat rycka i tyglarna. Snabba hårda ryck och till slut låser hon sig och står bara och rycker i tygeln. Jag höll emot och drev framåt. När vi kom in hade hon skavsår i mungipan :-/

image230

Kommentarer
Postat av: Jaana

Wow...på ett spår! Då kan ni gå på lina och börja på cirkus!

Tänk vad glad de sura roslagsbönderna skulle bli om hästtrampspåren bara var ett spår breda. Då skulle dom kanske inte hänga folie i träden? :-)

Tjusigt, du gör framsteg med Blenda. Vår Fuxis gör också jordenruntsvingar med huvudet. Inte när hon rids men när hon tycker saker. När nåt inte stämmer, när vegard inte fattar, när det är dags att gå in, när det är dags att gå ut, när det är regn, när det bara är någonting, när det är flugor osv. Fuxis special. SOm i Excorsisten liksom. Måste filma rörelsen och sedan publicera den i slow motion. Hon rör huvet som dom där fight-pinne japanerna håller på med pinnar. Man kan ju vara glad över att nacken inte verkar stel iallafall.

Kan tänka mig att travare kan ha en tendens att dra i tyglarna, jag har varit me om samma sak, de kasnke är vana att dra i tömmarna och på så vis få längre töm att gå och softa med.

2008-05-26 @ 21:18:30
Postat av: Anonym

Ja, hon kan få vara ersättare för Faxe i Fjordhästcirkusen.

Nä, alltså, hon drar inte utan snarare "knyckrycker" typ okontrollerat. Typ stammar fast med kroppsspråk....vet inte hur jag ska förklara.

2008-05-26 @ 21:47:25
Postat av: Jennika

Känns igen från min tid på stora bruna dressyrhästar(Nu blev ni allt paffa, har funnits med ett tag). Synnerligen välskolade hästar som så fort de kom åt, ryckte tyglarna ur händerna på ryttaren. De travhästar jag känner, har en del hyss för sig, men inte tygeltjuvning.

2008-05-26 @ 23:06:33
Postat av: Efwa

Är det "head shaking syndrome"? Som om hon hade flugor i ansiktet?
Det kan vara allt möjligt, men en av de vanligaste är pollenallergi/överkänslighet.

Du får kanske svar när värsta pollenperioden är över.

2008-05-27 @ 08:26:00
Postat av: Sara

Jag visste det Jennika, du "mobbar" Jaana och mig för att du vet EXAKT hur det är ;-)

Nä, hon "skakar inte bort flugor" hon rycker snarare hysteriskt...

2008-05-27 @ 11:38:24
Postat av: EFwa

Okey, men uppåt eller framåt? Huvudskakningar uppåt är det jag menar, ryckningar liksom. Är det framåt och drar tygeln ur handen så är det något annat.

2008-05-27 @ 19:53:56
Postat av: Sara

Hon knycker med näsan framåt, uppåt. Typ 3-4
cm.

2008-05-27 @ 21:55:06
Postat av: Jennika

Har ingen aning mer än känslan i händerna, nacken och ryggen. Och hur hästarna fick mig ur balans. De tog över helt enkelt, om jag inte höll dom kort , hela tiden. Tråkig inställning till en arbetskamrat. Vill njuta avslappnat liksom. Kunna sitta och tänka på annat än att behålla kontakten utan att bli dragen ur jämnvikt.

2008-05-27 @ 21:57:23
Postat av: Jaana

Många många fd travare har såna sker för sig. Munniga tics, vissa fipplar med bettet oavbrutet. Har en teori själv att de fipplar när de får gå normal skrittakt/ stå stilla eftersom deras kroppar liksom spritter av rörelse och har man dom stilla så måste "energin" komma ut någonstans dvs i fippel. Ibland hjälper mankkliande ibland blir det än värre av kli. Vissa håller på med tungan låångt utanför munnen och de individerna har många gånger haft tungan fastspänd under hakan under lopp.

Svårt problem att få bukt med, det är snarlik problematik som vävning och krubbitning, kanaliserar inre otålighet som dom måste sätta locket på, typ benvibrationer hos vissa människor när de ska sitta still.
Håller hon på likadant med bettlöst också?
En sak som kan hjälpa litet är att låta henne sprinag av sig riktigt ordentligt. Fast jag antar att du inte e så sugen på Monté med henne.

2008-05-27 @ 22:41:37
Postat av: Sara

Har testat mankliande och då blir hon tokig...kanske rubbar hennes cirklar ;-) Har inte bestämt om jag ska fortsätta med det eller om vi helt enkelt ska ge fasen i ticsen och bara försöka koncentrera oss på arbete.

Jag introducerade bettlöst igår men hon hade ändå bett i munnen men jag använde det inte. Hon lyssnade bra på tryck mot nosen så idag blir det enbart sidepull.

Hon har gått monté på travet men det är inte vilken ryttare som helst som hittar stopknappen. Jag vill nog inte testa :-) Skojig häst egentligen. Hon är så mjuk, så mjuk men kan ändå bli helt okänslig genom att stänga av i hjärnan.

Drömde inatt att hon sparkade sönder ett staket...undrar vad det innebär? ;-)

2008-05-28 @ 07:43:28
Postat av: Efwa

Jag skulle som Jaana säger, testa med bettlöst bara för att få någon fingervisning.

Jag har tvärtom mot Jaana erfarenheten av att de travare som gått genom vårat stall haft nack-, tand- och ryggproblem så fort de varit arga, haft tics (ej de vanliga stereotypa beteendena) eller bara varit vrånga.

En hingst jag känner fick tics, och först efter 2 år kom de ihåg att de gått omkull och började laserbehandla nacken. Det håller ca 3 månader, sedan börjar ticsen igen.
Inte EN ENDA veterinär klarade av att ställa någon diagnos. De viftade bort trots ägarens envishet. "Han har inte ont" sa veterinärerna. Men det hade han ju uppenbart.

Det här känns däremot viktigt att skriva för mig som har en krubbitare:
Vävning och krubbitning har olika stressursprung. Vävning är framförallt hänvisat till otålighet (överskott på energi, för lite motion, för mycket motion, för lite utegång) medan krubbitning oftast har andra ursprung, mycket sällan otålighet.

De framkallar helt olika lugnande hormoner.

2008-05-28 @ 08:12:02
Postat av: Sara

Åh :-) Alltid lika intressant att höra dig Efwa! Hade hon varit min häst hade jag naturligtvis gått igenom varenda mm av hennes kropp. Men nej, jag ska inte köpa en skrothäst till i mitt liv. Jag är färdig med sådana.

2008-05-28 @ 10:48:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0